Karácsonyi kalács, brámikorra

Hozzávalók 6 db-hoz:

Kalácshoz:
  • 1 kg liszt
  • 2 dl tej
  • 5 dkg élesztő
  • 1 pohár cukor
  • 3 tojás sárgája
  • 1 csipet só
  • 1 db kockaráma
Töltelékekhez:
  • túrós
    • 25dkg túró
    • 1 csomag vaníliás cukor
    • reszelt citromhéj
  • mákos
    • 20 ek. darált cukpozott mák
    • annyi forró tej, hogy jól kenhető és ne lucskos legyen a mák
    • reszelt citromhéj
  • meggyes
    • 350 g fagyasztott magozott meggy apróravágva, kicsavarva
A kalácstésza elkészítése átlagos kelttészta, amit lágyra gyúrunk, és hagyunk kelni. Persze leírhatnám hogy az élesztő felfuttatása, stb..., de ha részletekbe mennék, valamit kihagynék, és tuti mindenkinek van már bevált kelttészta módszere, bátran használja azt.

A töltelékekhez egyszerűen csak össze keverjük a hozzávalókat.

A kalácsok megfonása, és töltése elég időigényes művelet, de azért ennek ellenére megéri elmolyolni vele. A tésztánkat hat részre osztjuk, ami a hat kalácsot jelképezi. Én úgy szoktam csinálni, hogy mikor egy egy ilyen tésztagumó sorrakerül, elharmadolom, egyesével szép kis hosszúkás négyzeteket nyújtok, közepébe belekenem a töltelékat, és felcsavarom. Fontos, hogy jól bezárjuk mert kifolyhat, és akkor nem lesz olyan csinos. Ha kész van a három féle töltelékkel megtöltött hurka, akkor azt megfonom, mint egy coffot. Beteszem egy tepsibe, és kétségbeesetten figyelem, hogy a háromszorosára dagad, és próbálom kordában tartaniőket, általában kis sikerrel. A 6 db pont kitölt egy nagytepsit. Az oldalukat olajjal kell megkenni, hogy ne ragadjanak végérvényesen össze, a tetejüket meg tojással, hogy szépek és csillogók legyenek. Lehet még rájuk szórni magokat, vagy ki minek a híve, de ezt mindenkinek a saját fantáziájára bízom. Én a töltelékből sem tudtam még 2-szer ugyanazt a variációt elkészíteni. Szóval szabad a pálya. Közepes lángon szoktam sütni. Időérzékem sajnos nincs, foggalmam sincs meddig, amíg nem terjed az egész lakásban az illata, és nem aranybarna a tojásozott rész.
Na ez az, amikor már túl sok van egy tepsiben, szét kellett őket szedni, egy tepsibe 6db-nál ne tegyünk többet!

A mű 2 kg liszből... nem javslom, ennyit dagasztani kicsit kimerítő.....

Ilyen belülről, kívülről, kinek melyik szipibb.(A meggy elfogyott, mert rá is jártunk, így itt épp egy kakaós töltelék is mutatkozik)

Tejszínes pogácsa

Hozzávalók 2 nagy tepsire:

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg margarin
  • 2 tojás sárgája
  • 4 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • 2 dl tejföl
  • cukor
  • reszelt sajt

  • Az élesztőt langyos tejben megfuttatjuk a cukorral. A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, az élesztőt és a többi anyagot hozzáadjuk. Jó gyenge tésztát készítünk. Fél órát a deszkán pihentetjük. Utána elnyújtjuk, összehajtjuk. Ezt még kétszer megismételjük, 20-20 perces pihenés után. A tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk, késsel megvagdossuk. Kiszaggatjuk a pogácsákat, tetejüket megkenjük tojásfehérjével, megszórjuk sajttal. Közepesen meleg sütőben készre sütjük.

    Saját hozzászólás: égetten nem az igazi. A hajtogatásnál ne csaljatok, az nem ér!
    Van ennél jobb fotóm, de legalább nem feketék, és igazán késő is van...

    Ronda és finom


    Ez a bejegyzés igazából a csokicsoda meglepivel bejegyzés része is lehetne, de különvettük. Pár darab keksz eltörött, mert nem voltam elég ügyes a tepsiből való kirobbantáskor, így maradt csoki, meg töltelék. Így ha már ketté tört, törjük tovább elvén apró darabokra törtem a kekszeket, és az összes maradékot összekevertem, kis halmokat formáltam, és kész is. Szóval a fő, hogy semmi ne menjen kárba:D!
    Egy falat ízbomba innyenceknek

    Csokicsoda meglepivel

    Hozzávalók 20 darabhoz:

    • Tésztához:
      • 90 g margarin
      • csipetnyi só
      • 40 g porcukor
      • 120 g liszt
      • 1 csomag vaníliás cukor
    • Töltelékhez:
      • egy csomag kandírozott gyümölcs
      • mazsola
      • 0,5 dl barackpálinka
    • Díszítéshez
      • 200 g tortabevonó
      • 50 szem mandula
    1. A margarint, porcukrot, sót, vaníliás cukrot gépi habverővel keverje habosra, majd a liszttel gyúrja tésztává. Cipónak formázva tekerje fóliába, és 15 percig pihentesse a hűtőben. A tésztát nyújtsa 3 mm vastagra, és 4 cm-es köröket szaggasson.
    2. Sütőpapíros lapon 200 Celsius-fokra előmelegített sütőben 8–10 percig süsse, majd hagyja hűlni. A kandírozott gyümölcsöt, a mazsolát , keverje össze a pálikával, majd kiskanállal a kekszek tetejére tegyen halmokat.
    3. A tortabevonót vízgőzön olvassza fel, és vonja be a kekszeket, a tetejüket mandulával díszítse, és hagyja száradni.
    Saját hozzászólás: készüljön föl mindenki, hogy a tésztával nehéz bánni, de megéri. A töltelék egyéni fantáziával módosítható. A csokival csak ügyesen:D!
    Hát nem ellenálhatatlan?


    Furi pogi

    Hozzávalók 40 darabhoz:

  • 3 dl tej
  • 10 dkg vaj
  • 16 dkg liszt
  • 3 db egész tojás
  • 12 dkg reszelt sajt (lehet füstölt is)
  • 1 kávéskanál só
  • 1 csomag sütőpor
  • Elkészítés: A 3 dl tejet a vajjal forrásig hevítem, majd beleszórom a sóval, sütőporral elkevert lisztet, és addig főzőm, hogy a kanálról elváljon. Miután kihűlt a masszám, hozzáteszem a tojásokat és a sajtot, majd ezekkel a hozzávalókkal is jó alaposan eldolgozom. A kész pogácsatésztát teáskanállal sütőpapírra kupacolom, a tetejüket megszóróm reszelt sajttal, majd előmelegített sütőben 200 fokon aranybarnára sütöm.

    Saját hozzászólás: a tészta furán idnul, de finom lesz nagyon, és roppant gyors. A második adagot, én megbolondítottam egy kis rozmaringgal és zsályával, ami feltobta egy kicsit. Teljeskiörlésű lisztből készült a képen látható példány, de családnak még az a része is oda volt érte, aki ezt amúgy nem szereti.
    Tányér vagy tálca? Kinek mi tetszik...

    Piros savanyú csirka

    Hozzávalók 2 személyre/ pár nap:

    • 6db csirkeszárny
    • 1/2kg savanyúkáposzta
    • 5dl tejföl
    • 1db nagyobb fej hagyma
    • 3-4gerezd fokhagyma
    • Fűszerek: só, pirospaprika, rozmaring, zálya, petrezselyem



    1. Vágjuk félkarikákra a hagymát, és durvára a fokhagymát!
    2. Tegyük egy nagy tálba a savanyúkápos ztát, és a tejfölt! Jól keverjük össze!

    3. Rakjuk a hagymákat és a fűszereket a káposztára, és jól keverjük össze!

    4. Káposzta felét tegyük egy jénai edény aljára (egy kis olivaolaj mehet alá), a káposztára fektessük a szárnyakt(csak besózzuk), majd annak a tetejére mehet a maradék káposzta.
    5. Tegyük a jénaira a tetejét, és mehet a sütőbe, 2 órára közepes hőfokon.

    6. Már csak a tálalás van hátra. Jóétvágyat!

    Szilvalekváros krumplis kosarak

    Hozzávalók 10 személyre:


    2 dl langyos, cukros tejbe belemorzsolunk
    5 dkg élesztőt.
    2-3 db krumplit megtisztítunk, feldarabolunk, sós vízben megfőzünk, majd leszűrünk, és áttörünk.
    1 kg lisztet(1/2teljeskiőrlésű rozs, 1/2 fehérliszt)
    2 teáskanál sót
    fél kg margarin
    2 egész tojást
    2 dl tejfölt.

    A hozzávalókat egy jó nagy tálba összeöntjük, jól összegyúrjuk, majd két részre szétválasztjuk, és cipókat formázunk belőle. Ezeket egyenként kisodorjuk, négyzetekre vágjuk, a közepébe szilvalekvárt töltünk. Többféleképpen hajthatjuk össze. Formázhatjuk úgy, mint a könyvet csak simán egymásra hajtva a két oldalát, de készíthetjük háromszög, vagy batyu alakban is.
    Tetejét megkenjük felvert tojással, és sütőben fél óra alatt megsütjük.

    Ugyanebből a tésztából lekvár nélkül sima pogácsákat is süthetünk.

    Saját hozzászólás: a szilvalekváros az én kedvencem, a sósat is pont olyanra csináltam, mint az édeset, kis kosárkákat, csak bele körözöttúrót tettem, ha annak a receptje érdekel valkit, akkor a köv bejegyzés az lesz. De további töltelékrecept kigondolásában vagyok. A tészta fantasztikus, könnyen elészíthető, jól lehet vele dolgozni, és minden ízhez remekül passzol.

    Variációk egy tésztára

    Related Posts with Thumbnails