Vargabéles

Hozzávalók, 4-6 személyre:

  • tészta 20dkg lisztből
  • 50 dkg túró
  • 2 dl tejföl
  • 3 db tojás
  • cukor/méz ízlés szerint
  • fahéj
  • reszelt citromhéj
  • fél fitrom leve
  • mézeskalács fűszerkeverék
Elkészítés:

  1. A tésztát már a gyúrásánál ízestettem egy kis reszelt citromhéjjal, és mézeskalács fűszerkeverékkel.
  2. A legvékonyabbra nyújtottam, amire a gépen lehetőség van.
  3. A kuglófformát kiolajoztam, és körbe kiraktam a vékony tésztalapokkal, úgy, hogy kicsit túllógjon, hogy majd a tetejére vissza tudjam hajtani.
  4. A maradék tésztát vékonymetéltre vágtam.
  5. Egy nagy tálban összekvertem a tojások sárgáját, a cukort, a tejfölt, a túrót, még egy kis fűszert, és egy kis citromlét. Ebbe belekevertem a metélt tésztát.
  6. A tojás fehérjéből kemény habot vertem és óvatosan az előző masszához kevertem.
  7. Ezt a keveréket a kuglófformába öntöttem, és ment is a sütőbe. 30-35 perc alatt készresütöttem.
  8. Amíg nem hül ki, a formát lefele fordítva pihentetjük.

Strasbourgi almás pite


Hozzávalók, 4-6 személyre:

A tésztához:

  • 1 bögre finomliszt (én teljeskiörlésűből csináltam)
  • egy csipet só
  • 50 gramm vaj
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 tojás
  • néhány csepp vaníliaaroma




A töltelékhez:
  • 3 db alma
  • ½ bögre cukor
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 3 tojássárgája (a felvert fehérjét is belekevertem)
  • ½ bögre tejszín



Elkészítés

  1. A tésztához szitáljuk össze a lisztet és a sót.
  2. Keverjük hozzá a vajat, cukrot, tojást és a vaníliaaromát.
  3. Becsomagolva legalább egy órára tegyük a hűtőbe.
  4. Ezután nyújtsuk ki, hogy beleférjen egy 20 cm átmérőjű pités tálba vagy lapos tortaformába.
  5. A töltelékhez: hámozzuk meg és csutkázzuk ki az almákat, majd szeleteljük fel, és rendezzük el őket a formában.
  6. A cukor felét keverjük el a fahéjjal, és ezzel szórjuk meg az alm ákat.
  7. 180 ºC-on (gázsütő 4-es fokozat) süssük kb. 30 percig.
  8. Ezalatt keverjük ki a tojássárgákat a maradék cukorral és a tejszínnel, és a 30 perc elteltével öntsük az almaszeletekre.
  9. Tegyük vissza a sütőbe, s további 15-20 percig süssük még, amíg szép aranyszíne lesz és megszilárdul.
  10. Melegen és hidegen egyaránt tálalható.

Kenyér

Hozzávalók, (a könyv szerint) 1000 g-os kenyérhez:

  • 700 g liszt
  • 320 ml víz
  • 3 ek olivaolaj
  • 1 ek só
  • 2 ek cukor
  • 1 csomag szárított élesztő
  • 2 ek sikér
  • magok
Ekészítés:

Mi gépben készítjük a kenyeret, így csak beleöntögetjük a hozzávalókat, a következő sorrendben: víz, só, cukor, olaj, liszt, sikér, élesztő. A gépet a 3 óra 50 perces programra állítjuk, és had menjen, majd ha kész van sipol, és kivesszük.
Ha valakinek nincs gépe, meg is dagaszthatja maga ugyanezt az összetételt, szerintem ugyanúgy működik.
A kenyérnél kényes pontnak tartják a lisztet, így pár szóban én is megemlékezem róla. Mi csak biolisztet használunk, és az eslő tapasztalataink között volt, hogy sokkal jobb a minősége, mint a többi piaconlevőnek. A kenyér nagy része teljeskiörlésű lisztből van, amik teljesen változó, hogy grehem, tönköly, rozs, búza, vagy amit éppen kapunk, és az arányokra sem fektetünk túl nagy hangsúlyt. Kevés, mondjuk egy 1/5 részben azért használunk fehérlisztet, hogy a sikértartalmat növeljük, így kicsit jobban megnő, de ha ez valakinek nem fontos, akkor akár teljesen kihagyhatja a fehérlisztet. Sóból és élesztőből mi valahogy az idők során lecsökkentettük az adagot, szinte a felére, így is finom, és egészségesebb talán, de talán ez már elhanyagolható.
Magok közül a szezám, tök, napraforgó és len az amit mi szoktunk tenni bele, általában elég sokat, ami úgy 1dl ha bögrével mérem.
Sikeres sütögetést, várom a visszajelzéseket, tapasztalatokat.

Ravioli

Hozzávalók, kb 20 darabhoz:

Ez a bejegyzés csak amolyan kuriózum, mert a tészta receptjét már leírtam, és mennyiségre itt is ugyananyival dolgozom. Ami inkább érdekes, hogy a munkafolyamatról is készítettünk fotókat, így talán a kizuális típusú emberek mint én, is könnyebben nekiállnak.

Munkafolyamat pár szóban:
A tésztát kigyúrom, kinyújtom az én gépemen 3-4-es vastagságúra, és kb egyforma négyzetekre szabom, lehetőleg práos számúra. A tészták közepébe teszek egy kiskanálnyit az aktuális töltelékből, a töltelék körül benedvesítem a tésztát, hogy jobban ragadjon. Ráteszem a tetejét, és szépen össznyomkodom, hogy nehogy szétessen majd főzés közben(néha így is megeseik).
Ezek a betöltött tésztácskák, elállnak a hűtőben, én úgy szoktam csinálni hogy a tálalás napja előtti este csinálom a babramunkát, hogy másnap már csak ki kelljen főzni, illetve praktikus be is fagyasztani belőle, mert boltmentes napokon 10 perc alatt ebéd lehet az asztalon belőle.
A mostani alkalommal felfedeztem egy hatékonyabb összedolgozási technikát a két lap stabilabb együttmaradására, de sajnos a fotósunk akkor már lefeküdt, így legközelebb csinálok róla képet, mert elmagyarázni igazán nehéz volna, úgy meg magától érthetődő.
A töltetlékeknek, meg a szószoknak, amiben kifőzés után megforgatom őket külön recepteket meg cimkét fogok csinálni, de szerintem saját ötletekkel próbálkozzatok hangulatotok, kéznél lévő alapanyagaitok, és ízlésetek szerint.

Kölesfelfújt

Hozzávalók, egy nagy tepsihez:

  • 1/2 kg köles
  • 3 dl tej
  • 3 tojás
  • 3 ek. méz

Elkészítés:

A kölest felteszem főni, annyi vízben, hogy éppen ellepje, vagy egy kicsivel többen. Addig főzöm, egy csipet só hozzáasásával, amíg el nem párolog ez a víz. Ekkor elzárom, bel teszem a 3 tojás sárgáját, és a tejet, jól elkeverem. Addig hagyom állni, amíg a tojásfehérjéből jó kemény habolt nem keverek, ha ez kész a habot, és a mézet is hozzáadom a masszához. Mehet máris a kivajazott tepsibe, és a sütőbe. Ha valaki szeretné egy kicsit megbolondítani, csokival, kakaóval, almával, mogyoróval, vagy bármivel feldobható, bátran lehet próbálkozni nagyon melléfogni nem lehet.

Ha tepsibe teszem, akkor felkockázva tálalom, a tetején lekvárral, vagy karamellel.
Ha tortaformába teszem (ez a mennyiség egy szép nagy tortára pont elegendő) akkor vagy csokiöntet a tetejére dísznek, vagy mindenki magának rak rá lekvárt.

Tányéron vegyesen

Közelről

Mégközelebbről

Tészta

Hozzávalók, egy kellemes adaghoz:

  • 25dkb liszt (akármilyen, én teljeskiőrlésűből szoktam választani valamelyiket)
  • 1 tojás (ha van maradék fehérje, vagy sárgája, akkor tökéletesen megfelel)
  • annyi víz, hogy gyúható tészta legyen, nincs 1dl
Elkészítés:

Tálba teszem a hozzávalókat, és jól összedolgozom. Kicsit pihentettem, mielőtt a géppel nyújtani kezdeném. Ha nem volt türelmem a kidolgozáshoz, akkor párszor újragyúrom, és átegnedem többször a legvastagabbra nyújtón.
Attól függően, hogy mire szeretném majd használni válsztom meg a nyújtás végső vastagságát, és azt, hogy a nyújtás után milyenre darabolom. (ezeket igyekszem majd az adott tésztaételnél nem elfelejteni feltüntetni, ha mégis ilyesmi adódna reklamáljatok)
Raviolik, betöltve

Tésztaminták

Kockás süti


Hozzávalók 4 rúdhoz-hoz:

Sárga tésztához:

  • 16 dkg Rama margarin
  • 16 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 3 tojás
  • 12 dkg finomliszt
  • késhegynyi sütőpor

Barna tésztához:
  • 16 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 3 tojás
  • 10 dkg finomliszt
  • 2 dkg kakaópor


Töltelékhez:

  • 30 dkg baracklekvár


Mázhoz:
  • 20 dkg porckor
  • 3 evőkanál kakaópor
  • 6 dkg Rama margarin


Elkészítés:

A sárga tésztához a puha margarint, a porcukrot, a vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojások sárgáját, a lisztet és sütőport.
A tojások fehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan a kikevert tésztába forgatjuk. Egy nagy tepsit kivajazunk, kilisztezünk, és egyenletesen elsimítjuk be
nne a tésztát.
Előmelegített sütőben közepes lángon 20-25 perc alatt megsütjük. Amíg sül, a barna tésztát is elkészítjük a kakaóport is hozzáadva.Ha a sárga tészta megsült, óvatosan egy nagy tálcára borítjuk. Ugyanígy megsütjük a barna tésztát is. Amikor kihűltek, a tésztalapokat hosszában kettévágjuk, majd a lapokat lekvárral megkenve összeragasztjuk: a sárga lapra tesszük a barnát, arra ismét sárga, végül megint barna.Az így kapott sütemény tetejére egy nagy tálcát borítunk, és 2 kg nehezékkel 3/4 órán keresztül lenyomatjuk.A nehezéket levéve a süteményt 8 db kb 1,5 cm széles szeletekre vágjuk. Az így kapott szeleteket ismét váltakozva (sárgára barna kerüljön) lekvárral összeragasztjuk. 1 rúd 4 szeletből áll.Az így kapott süteményt ismét préseljük fél órát.A kész rudakat csokimázzal vonjuk be. Ehhez a hozzávalókat 3 evőkanál vízzel elkeverjük, és lassú tűzön megmelegítjük, de forrni nem hagyjuk. Még melegen a tészta tetejére és oldalaira kenjük. Ha megdermed a máz, felszeleteljük, és tálaljuk.

A ragasztgatás alatt álló rudak


----------------Ildimódi------------------ Szildamódra--------------

Related Posts with Thumbnails