Lustakenyér

Hozzávalók:
20 dkg kovász
25 dkg teljes őrlésű liszt
kb. 2 dl langyos víz.
Mindezt jól összekeverjük, úgy, hogy egy sűrű, de jól keverhető masszát kapjunk. Konyharuhával lefedjük és kb. 3 órán keresztül kelni hagyjuk.
3 óra elteltével az eddigi masszához a következőket keverjük még hozzá:

1 kg teljes őrlésű liszt
3-4 dl víz
só, fűszerek
Az alapanyagokat egy fakanállal vagy turmixolóval jól összekerjük, úgy, hogy a végeredmény egy nehezen keverhető, sűrű tejbegrízre emlékeztessen, majd sütőformába helyezzük. A tésztának a forma feléig-háromnegyedéig kell érnie.

Letakarjuk egy konyharuhával, és 1-2 órát állni hagyjuk. Amikor szemmel láthatóan növekedésnek indult, előmelegített sütőben 15 percig 240°C-on, majd 35 percig 200°C-on sütjük(kicsit tovább érdemes). A sütőből kivéve rácsra helyezzük és vízzel megkenegetjük.

Kovász

  • 1. lépcső: 3 ek. teljes őrlésű búzaliszt vagy rozsliszt; 3 ek. víz, kb. 40°C-os. A vizet a liszttel elkeverjük és letakarva, meleg helyen (kb. 20-22°C-on), 1-2 napot állni hagyjuk.
  • 2. lépcső: 3 ek. teljes őrlésű búzaliszt vagy rozsliszt; 3 ek. víz, kb. 40°C-os. Mindezt az 1. lépcsőben elkészített masszához keverjük, amely már kellemes, savanykás szagot áraszt. Ismét letakarjuk, és 20°C-on 1 napot állni hagyjuk.
  • 3. lépcső: 10 dkg teljes őrlésű búzaliszt vagy rozsliszt; 1 dl víz, kb. 40°C-os. Az előzőekkel összekeverjük, és letakarva, 20°C-on ismét egy napig állni hagyjuk. Ennek egy részét használjuk el a kenyér készítéséhez, a maradékot megőrizzük és kiegészítjük a harmadik lépcső összetevőivel, így mindig elegendő kovásszal rendelkezünk a kenyérsütéshez. A kovász készülhet egy literes, csavaros tetejű konzerves üvegben, amit a hűtőszekrényben őrzünk a következő sütésig.

Nutella

Hozzávalók:

1/2 bögre víz
2-3 evőkanál méz
1 bögre pirított sótlan mogyoró (2,5 dl-es)
1 evőkanál karob (bioboltokban kapható, szentjánoskenyér por)
5 cm hosszú vanília rúd
1 csipet sóval

Leírás:

Turmixoljuk el jó alaposan a hozzávalókat. Szükség szerint még adjunk hozzá vizet. Kenyérre kenve kitűnő csemege, a gyerekek és a felnőttek is egyaránt nagyon szeretik.

Kölesgolyó

Hozzávalók:

Golyóhoz:

  • 25dkg köles
  • csipet só
  • 1dl narancslé
  • izlés szerint méz, vagy egyéb édesítő
  • egyéb fűszerek tetszés szerint
Töltelékhez:
  • 20dkg magozott datolya
  • 1dl forró víz
  • (szerintem más aszaltgyümölcsből is finom lehet, de még nem próbáltuk)
Díszítéshez:
  • mák
  • mogyoró, mandula, dió
  • kókusz

Elkészítés:
A kölest lassan, apránkénti víz hozzáadaással ragacsorafűzzük, és amikor már majdnemkész van ráöntjük a narancslét, és minnél szárazabbra főzzük, hogy még ne égjen le.
A töltelékhez a forróvízbe beáztatjuk a datolyát, és amikor már kicsit megpuhult beleöntjük az egészet a turmixgépbe. Sűrűn folyó lekvárállaggal a legkönnyebb dolgozni. Ha Hígabb datolyával, ha sűrűbb vízzel javítsuk ki a bakit.
Tenyerünket bevizettük, belesimítunk egy adagot a kölesmasszából, közepére tesszünk a töltelékből, és csinos golyókat formálunk.
Végül megforgatjuk a díszítő hozzávalók valamelyikében.

Avokádós jégsaláta

Hozzávalók:

1fej jégsaláta
2-3 gerezd fokhagma apróra vágva
2-3ek oivaolaj
30dkg kukorica párolva (kevés sóval)
1 citrom level
1 közepes puha avokádó szeletelve

Elkészítés: csak kutyulj össze mindent, és nagyon nagyon finics:D. Nekünk van a kertben most újhagyma, és azzal kicsit még feldotbuk.

Fokhagymás spagetti

Hozzávalók:

500 g spagetti tészta(én csigatésztét használtam, de mindegy:D)
1/2 csésze olívaolaj
petrezselyem/oregánó finomra vágva
2-3 gerezd fokhagyma áttörve
reszelt sajt(mi kihagytuk)

Elkészítés:

Felforrósított olajban süssük a fokhagymát aranyszínűre. Öntsük a kifőtt tésztára. Petrezselyemmel, sajttal tálaljuk.

Átmeneti paradicsomos tészta

Hozzávalók:

Durumtészta(kifőzve)
Paradicsomszósz (akár izlés szerinte elkészítve, ha lesz időm beteszem itt a receptek közé a sajátomat)
3 szelet nagyon vékony, húsos szalonna
1 marék tetszés szerinti gabonapehely

A szalonnaszeleteket felkockázom, és jól, legalább 10 percig pirítom, ha a saját zsírja ezalatt elsül, öntsünk rá egy kis olivaolajat. 5 perc pirítás után tegyük mellé a gabonapelyhünket, és együtt pirítsuk őket a további 5 percben. Ezt követően öntsük a pirult finomságokra paradicsomszószt, forraljuk össze, majd keverjük bele a durumtésztát.

Háziműzli

Hozzávalók két szemlyre:

2-3 pohár gabonapehely
1-2 pohár olajos magkeverék (pelyhesítve)
1/2 pohár mazsola
3dl növényi tej
friss gymölcs izlés szerint
méz izlés szerint

A gabonapelyhet előző este báztatjk növényi tejbe. Reggel beletesszük a többi hozzábalót, és jóétvágyat!

Related Posts with Thumbnails