Piknikidézés a közeli és közelebbi multból

Gergőm és én természetfüggők vagyunk. Sokat járunk ki, és néha csak enni dugjuk ki az orrunkat, ha nem is messzire, de minimum a hátsókertig.
Ha időrendben szeretnék haladni, akkor a legrégebbi egy kirándulás wokkal, nyers kajákkal, párommal, és nem utolsó sorban, két kedves baráttal. Ekkor még a húsevők táborát erősítettem, de a képek tanúim , hogy már akkor is előtérbe helyeztem a zöldségeket:) már ha látszanak egyáltalán, akkor még nem a kajákért fotóztunk...Következő élmény, amikor párom szülei érkeztek látogatóba, és kinn fogadtuk őket a mesés kertben. Ismét fel kell ismerjem, hogy a kajákról és készülésükről akkor még nem készítettünk képet:(, de a desszertekről igen
Következő szabadtéri élményünk, már ténylegesen egy piknik volt. Kinn a szabadban, rengeteg baráttal, sorversennyel, tombolával, és rengeteg rengeteg finomsággal.(Be kell valljam, hogy egy tálca szállítás közben leborult, szóval nem a legpraktikusabb dolgokkal álltam elő akkor még, de most majd máshogy lesz)















Tavaj nyáron Szentendrén is volt egy emlékezetes grillpartink, és természetesen képeket is készítettünk, remélem érdekel titeket:), ha nem, katt tovább.
Lássuk mik voltak az idén:Részletesebb beszámolók talánvannak Fiacskám blogján, de asszem már ez sem túl kevés ami a bejegyzés hosszát illtei.
Legközelebb tuti piknikünk egy nappal a közzététel előtt lesz Olivér keresztelője alkalmából, úgyhogy extrán sokat fogok rá készülni:D.

Kézzel kenyér

Hozzávalók:
6 pohár liszt(ízlés szerinti összeállításban)
víz igény szerint
1tk méz
5g prélesztő

olajos magvak

Elkészítés
Az élesztőt a mézzel és kevés vízzel liszttel felfuttatom. Ha felfutott beletesszük a többi hozzávalót. Annyi víz kell hozzá, hogy egy lágyabb de nem ragadós kelttésztát kapjunk. Jól átgyúrjuk, hogy szép egységes legyen a tésztánk. Egy nagyobb hengert formálunk belőle, kiolajozott őzgerinc közepébbe tesszük, tetejét kicsit bevadgossuk Forró sütőben 15 percig sütjük, majd még 20 percig takarékon.


Zöldséges szamósza

Most egy újabb saját ötlettel állok elő, melynek megszületésében rengeteg apró hatásnak van nyoma.
1.Vasárnapi útravalóra volt szükség.
2.még mise előtt összegyúrtam a pitetésztát, hogy majd abba teszünk valami finomságot, és mire hazaérünk jól meg is kel.
3.Bucsu volt a városban, ahol nekem eddigi életem során nagy kedvencem a hotdog volt, ami most erőst tiltólistára került, de hazafele kitaláltuk, hogy fogunk reformhotdogot csinálni, de az egyelőre titok.
4. Utcánk tetején ráeszméltünk, hogy jobb lenne ha nem tudna kifolyni a pitából a bennelévő útközben.
5. Maradékokat illet felhasználnia töltelékhez.
Szumma, így lett a ptából szamósza egy mise alatt:)

Hozzávalók:

Egy adag pita tészta (12 nagy szamószához)


Töltelékhez:
fél kocka fagyasztott spenót(250g)
egy jó marék mirelit zöldborsó
szamószánként egy darab zöldségfasírt(nekem a fagyasztóból)
egy pohár lencse
2 nagy fej hagyma felkarikázva
só+egyéb fűszerek izlés serint


Elkészítés:
A töltelékhez felrakom főni bő vízben a megmosott kölest, izlés szerint fűszerezve. Amikor forr a víz, hozzáteszem a fél kocka spenótot, ha az elolvadt, akkor jöhet a zöldborsó.
Amíg ez fődögél magában, addig kinyújtom a pitatészta golyóit, nagyobb tányér méretűre, (2mm vastag, ha valaki több kicsit szertne, ez a méret az ami fix). A fekarikázott hagymából bőségesen teszem kindegyiknek az egyik oldalára, rá egy-egy fasirtot, majd (ha megfőt) jöhet a spenótos szósz. Ha kész vannak, a tésztatányérká
k üres felét ráhajtjuk a töltelékre, és jól bezárjuk, hogy ne follyon ki. Kiolajozott tepsin nagyon meleg sütőben 10 perc alatt készre sütjük. Nagyon fincsi, laktató. Persze más töltelékkel is készülhet, majd én is beírom a további ötleteimet ha lesznek.

Pita

Hozzávalók 24 kicsi vagy 12 nagy pitához:

3tk élesztőpor
500ml megvíz
fél tk barnacukor(én mézzel csináltam)
6 pohár durva örlésű fehérliszt(finomörlésű barnából csináltam...)
2tk só

Elkészítés:
Egy nagy tálban előfuttatjuk az élesztőt a meleg vízzel, és a cukoral. Ha felfutott, hozzátesszük a lisztet, és 5 perc alatt kemény tésztát gyúrúnk, szükség esetén még adunk hozzá lisztet. Választott számú egyforma golyót formálunk. Kicsit hagyjuk kelni(20perc). Ha megkeltek fél cm vastak korongokat nyújtunk belőlük, ismét hagyjuk kelni 20 percet, és előmelegített sütében 5 perc alatt készre sütjük. Magától lesz luk a belsejében. Nagyon jópofa, és remek szendvicsalap.
Befegyasztható, nejlonzaciban eltartható.
(fotót a köv adagnál készítek)

Hamis sajtos tészta

Ezt a receptet egy kedves blogtáram honapján olvastam, és kipróbáltuk, nagy nagy sikerrel. Nem pötyögöm be én is a receptet, csak a saját kis módosításiamról teszek említést. Feldobtam egy kis fokhagymábal, és egyéb tészta híján, én magam gyúrtam hozzá frissen.
ÍME A RECEPT
Sok sikert mindenkinek

Related Posts with Thumbnails