Sólett

Ezzel a recepttel, és sok sok mással már réges rég adós vagyok. Felpörögtek körülöttem az események, és választanom kellett, hogy vagy leírom a terveimet kedvenc blogjaimban, vagy megvalósítom őket. Az utóbbi mellett döntöttem, de ma végre pötyögéshez is jutottam.
A falusi krumplit szoktam én emellé a fantasztikus főétel mellé tenni. Tudom én hogy sokaknak fura, hogy a sólett mellé köretet teszek, de mi úgy szeretjük:D

Hozzávalók:
2 csésse apróbab(én csak azt eszem meg)
1 csésze árpa
3 sárgarépa
2 fehérrépa
3 fej hagyma
3-4 dl paradicsompüré(attól függően milyen sűrű)
fafülgomba(nem vagyok az olyan mintha dolgok híve, és nem is azért került eredetileg bele, de mostmár csak mű csülökbőrnek hívjuk:D)
gabonakolbász(a füstös ízélményért)

bors
oliva olaj
fokhagyma

Elkészítés:
Éjszakára ásztassuk be a babot
Másnap a tervezett tálalás előtt 2 órábal öntsük össze a hozzávalókat, és kezdjük el főzni(ha egy mód van rá olyan edénybe, amit később sütőbe tehetünk). (víz kelleni fog még hozzá). Amikor fél órája fő, kostóljuk meg. Kalkuláljuk bele az ízbe, hog ymég sűrűsödni fog, és minden jobban összeírik majd a sütőben. Ennek fényében fűszerezzük utána. Ha renndben találjuk az ízvilágot, akkor mehet a sütőbe, max "hangerőn" és 1 óra múlva maximum már tálalhatjuk is. Szerintem nagyon hálás, és egyszerű recept.

Falusi krumpli

A világ legegyszerűbb, és legfinomabb körete(nasija).
A jól megmosott krumplit héjában megfőzöm. Nem kell túl puhára, és szétfőzni semmiképp nem szabad. Utána megpucolom, és nagyobb darabokra vágom. Fokhagymával sóval borssal ízesítem, és serpenyőben megpirítom. Miután elzárom a tüzet alatta öntök rá egy kis olivaolajat még, és abba is átfogatom.
Ezután már csak egy méltó főétel mellé kell tálalni.

Pattog, robban, én meg izgulok

No ennyire nem vészes a helyzet. Leginkább a pattog az igaz. Épp itt mellettem, a kokorica, Gergőm meg rángatja ezerrel, nehogy leégjen. Én meg tényleg izgulok.
Újabban folyton pattogatott kukoricát ennék, és zacis gyorskukorica nem fér az elveinkbe. Drága uram, azonban meglepett biopokornnal. Meglepődtem, és nagyon jól esett a figyelmessége, de fogalmam nem volt hogy kell elkészíteni(neten sem leletem...bár nem vagyok jó kereső). Gergő szerint serpenyőben kevés ovasztott növényi vajon, és kész. Most jött el a pillanat, amikor kipróbáltuk. A dolog gyosaságáról a annyit, hogy amikor elkezdtem olvasztani a vajat, akkor kezdtem el a bejegyzést, most meg már esszük javában, mindektten, pedig Ő nem is kért:D. A vajba tettem sót, kakukkfüvet, és fokhagyma port. Bánhattam volna bártrabban a fűszerekkel. Már most agyalunk, hogy a következő adag pl hogy is legyen csípős. Nagyon lelkesítő, és már nem izgulok.(ja az izgalomra némi magyarázat: minen éredekesebb új kajánál képes vagyok nagyon izgulni....néha a nem újaknál is)
Hozzávalók:
25g növényi vaj
fűszerek izlés serint
100g kukorica
3 perc, nem mikróban, hanem olyan serpenyőben, aminek van teteje. Kicsit érdemes rázogatni, hogy nehogy legéjen. De ilyet még nem ettetek! Pattogásra fel!

A hetedik én magam leszek....

... mert Anyul felkért, és köszönöm Neki
Hét dolgot kell írjak magamról... a szakács oldalamról

1. Nem tudok főzni... erre egyre inkább rá kell ébredjek. A minap pörköltalapot akartam csinálni, és nem tudtam hogy kell csinálni. Nem tudom pontosan mi a rántás, mi a habarás, és sok sok alap hiányzik, de ez az én szabadságom alappillére.
2.Nagy felelősség számomra tudni azt, hogy az étel minőségén a rövidtávú teljesítőképessége és hosszútávú egészsége múlik az azt fogyasztónak. Talán már nem szorongok emiatt, de tudom.
3. Ha már nem tudok főzni, akkor legalább garantáltan beleteszem mindig a szerintem legfontosabb alapanyagot, a szívemet.
4. Már nem csak a férjuram ízlése a mérce, fiacskámnak is egyre több örömöt szeretnék okozni főztömmel. Szerencsém van vele eddig, nem tűnik válogatósnak.
5. Gyakran félek megkóstolni a saját művemet... ennek az okát egyelőre nem találom.
6. Szeretem a kevés alapanyagú, egyszerű recepteket.
7. Receptet követni nagy önuralom nekem, pont a szabadságvágyam miatt, de egyre jobban megy, ahogy az alázat fejlődik bennem, de másodszor már muszáj a magamévá tennem a receptet, és kicsit módosítanom. De talán így van ez jól.

Köszönöm a lehetőséget, nem írok további 7 embert, mert már szerintem mindenki írt, de ha valaki nem, és szeretné hogy meghívjam, írjon egy kommentet, és becs szó belinkelem, és nagy szeretettel felkérem erre kis játékra.

Related Posts with Thumbnails