Medvehagymás papucsocskák

Még meg sem kóstóltam, de az illata isteni. A gyúródeszkán pihennek, és hülnek. Eredetileg egy egyszrű kenyeret állt szándékomban összedobni, de a dolog más irányba kanyarodott. Ennyit az én terveimről:D
A dolog egészen addig volt kenyér, hogy összeraktam a kovásznak szánt élesztőt, lisztet, cukrot, elkezdtem őrőlni a listet, és itt jött a csavar:
Elkezdtem pirospaprikát, és medvehagymát darabolni, majd eszembe jutott, hogy van még egy konzerv kukoricám. Ezt a három összetevőt összekervertem, sóval meg egy kis olajjal, és kész lett a liszt.
Dagasztottam. Kelesztettem. Nyújtottam. Kockáravágtam. Töltöttem. Tekeretm. Sütöttem. ENNYI!
Fél óra, és isteni illet kering a lakásban, és az én rosszkedvem is elszállt.

Kakukkfüves mézes muffin

Nem szeretem a munnint. Olyan fura, hogy csak mindent összekeverek, aztán kész. De ha az ember siet, és még különleges recept is akad, akkor megkedveli ezt a témát:D
Mézes-kakukkfüves muffin

15 dkg liszt
10 dkg darált mandula (vagy darált dió is jó)
1 ½ teáskanál sütőpor
1 teáskanál szárított kakukkfű
15 dkg folyékony méz
0,8 dl olaj
3 dl szójajokhurt, vagy egy kis tejpor, citromlé, és több víz,
Sütőt 180 fokra előmelegítjük, muffinformát kikenjük.

Mindent összekutyul, és mehet a sütőbe.

A tésztát a forma mélyedéseibe töltjük, sütőben középen 20 percig sütjük.
5 percig a formában pihentetjük, majd kivesszük.

Fotó sajna nincs, mert elfogyott....

Vegatalin jártam...

azaz jártunk családostól. Fanasztiks élmény volt látni hogy mások is élnek így más okból, más meggyőződésből, vagy épp csak azért, mert így esik jól nekik. Gyerekek, felnőttek, férjek feleségek. Ettünk ittunk, jólmulattunk. Persze a beszélgetés, bemutatkozás sem maradt el. Igyekszem most ide mindenkit feltüntetni aki jelen volt, de ha valaki kimarad, sikítson.:D
Kata, a kedves vendéglátónk, szervezőnk, köszi itt is
Vera
Norci
Nana
Vajaspákóék
Marcsi
Orsi
Brigi
Gitta
Anett
Renáta
Adél

Újdonság!!!!

Nyúúúúújtásra fel!

Múlt hét csütörtökön elkezdődött az idei főzőkör. Meglepően sokan gyűltünk össze, és remek hangulat kerekedett. Témája a reggeli gabonaételek volt. Lassan egy éve eszünk mi is minden reggel kását, és ennek ellenére új ízeket kóstolhattam meg. Persze minden a rengeteg gyümölcsön múlik, amiknek megízlelése sokat dobott a tavasz utáni vágyon. Árpa és köles kása került a kóstolópoharakba. Ezen kívül házi készítésű marcipánt mutattak még, és annak a receptjét is pontosan leírtam. Jövő héten itt is olvashatjátok majd, fiacskám szülinapi tortája kapcsán.
Amikor a kérdezős részhez értünk feltettem a nagy kérdésemet: Lehet e teljes kiőrlésű lisztből rétest nyújtani. Felelet: "Próbáld ki, és a következő alkalomra várjuk a beszámolót!" Így jártam...
Péntek este receptet kerestem, szombaton dagasztottam, és nyújtottam.
Receptet ebben a szakácskönyvben találtam. Természetesen elvileg van benne tojás, de ettől nem estem kétségbe.
eredeti recept:
Tiroli rétestészta alaprecept
35 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt (durva korpától mentes), 1 tojás, 2 ek olaj, 1 tk almaecet vagy citromlé, 1csipet tengeri só, 1-1.5 dl langyos víz
A lisztet a gyúródeszkára szitáljuk, közepén kis mélyedést készítünk, a hozzávalókat kézzel bedolgozzuk úgy, hogy lágy, könnyen simára dagasztható tészta keletkezzen. A tészta ragadósságát nem szabad egyre több liszt hozzáadásával csökkenteni, Minél tovább dagasztjuk a tésztát, annál kevésbé tapad. A gyúródeszkát késsel mindig le kell tisztítani. A kész tésztából két golyót formálunk, ezeket tegyük a deszka vékonyan belisztezett részére, és tetejét olajjal kenjük be. Egy előmelegített lábassal fedjük le őket, és legkevesebb 1/2 órán át vagy hosszabb ideig pihentessük. A pihentetés után a tésztát vékonyra nyújtjuk, majd sodrófára tekerjük és egy vékonyan belisztezett, sima rétes-kendőre tesszük. Itt ismételten minden oldalról kinyújtjuk, majd olajjal vékonyan bekenjük. Ezután amennyire csak lehet, a tésztát óvatosan kihúzogatjuk. Végül a tetszés szerinti töltelék receptet felhasználva készítjük elő sütésre a rétestésztát.

Első körben átszitált tönköllyel dogoztam (saját malomban frissen őrölt, és ez minden más lisztre is igaz). Két félét dagasztottam: az egyikből teljesen kihagytam a tojást, és kicsivel több vizet tettem hozzá. A másikban a tojást áztatott és átszűrt lenmagpehellyel helyettesítettem (1tojás: 0.5dl víz, 1ek lenmagpehely). Mind a két tésztára igaz volt, hogy nagyon nyúlós, de túl ragacsos volt. Csupa luk tészták lettek, de a rétes végül finom lett. (a hamistojásos még rosszabb volt)
Tegnap sima búzával kezdtem neki. Ismét két adaggal. Az egyikben kb. 2 dl víz volt a különleges. Az első, keményebb tészta kész sikerélmény volt a hétvégi akció után, de nem voltam elégedett a vékonyságával, viszont elkezdett szakadni. Betöltöttem, és kisütöttem ahogy sikerült.
Ami viszont most már biztos, a három a magyar igazság egy a ráadás elv, a rétesre nagyon igaz. Az utolsó adagot akkorára tudtam nyújtani, mint az asztalunk. Ugráltam örömömben:). Ha nagyobb az asztal még lehetett volna rajta finomítani. Dagasztásnál 2-3 deka liszt került ugyan még hozzá, de még így is jelentősen lágyabb maradt minden eddiginél. Tökéletes lett. Egy gyakorlottabb nyújtó ebből lyukmentes hatalmas rétest nyújthatna.


Tehát a sok rizsa után a nekem bevált recept:
350g frissen őrült őszi búza átszitálva (szitálás után ennyi)
2 ek olaj
1 tk citromlé
csipet só
1,5-1,7 dl meleg víz
Fél óránál mindig tovább hagytam állni, de a többi a tiroli recept alapján van.


Töltelékek:
Spenótos karfiolos:
1 kis fej brokkoli
150g mirelit spenót
olaj
korpa
só bors fokhagyma
Karfiolt fűszeres vízben megfőzöm, összetöröm, spenótot felolvasztom, egy kis olajjal dúsítom. A kettőt összekeverem, és ízlés szerint fűszerezem. Annyi korpát teszek hozzá, hogy egy lágy, de sehol nem folyó tölteléket kapjak.

Hamis túró

Almás:
1 adag tésztához minimum 6db nagyobb alma. Fűszernek citromlé, fahéj, és méz. Az alma levét itt ismét a szitálás után maradt korpával szívattam fel.

Related Posts with Thumbnails