Fűszeres kenyérlepény

(Vera tudja az igazi nevét is)
Hozzávalók:
egy lágyabb variáció kedvenc kenyétrésztánkból
egy hatalmas marék friss zöldfűszer, fokhagyma, jó csipet só, bors, olaj
A zölddel jelzett összetevőet vagy mozsárban(így rusztikusabb), vagy darabológépben krémesre dolgozzuk. Ebból lesz az íztletes pesztónk.
Kelés után a kenyértésztát elterítjük egy tepsiben, kicsit vastagabban mint a pizzatésztánál. Megkenjük vastagon a pesztóval, hagyjuk még egy kicsit kelni, aztán mehet a foró sötőbe, ahol 20 perc alatt mesésre sül. Nyolcrészre vágva tálaltam.
Egy kis paradicsomszószva mártogatva mesés, bár magában sem utolsó.

Húsvét szombat-rizsgolyók, pároltkáposztával

Hozzávalók:

  • tészta
400g rizsliszt
100g tönkölyliszt
1 csomag élesztő
1ek cukor
  • töltelék
pritamin paprika kockára vágva
kukorica
só bors
fokhagyma

A tésztához kevés vízben cukorral és liszttel felfuttatjuk az élesztőt, és amíg várjuk hogy meginduljon a pritaminpaprikát 1centis darabokra, a fokhagymát pedig apróra vágjuk. A tültelék hozzávalóit összekeverjük, és hagyjuk állni. (Eddigre reméljük az élesztő nem futott ki a tálból)
A tészta alapanyagait egy tálban a kovásszal együtt összekeverjük, és egyenletesre dagasztjuk, majd fál óráát pihentetejük. Ezalatt a csíkokra vágott lilakáposztát feltesszük párologni. Nekem bambusz párolóm van, de bármilyen más pároló is megteszi, a lényeg hogy csak gőz érjen a káposztához. Ízlés szerint sóval, borssal, köménnyel fűszerezzük.
Mikor a tésza a duplájára kelt 12 egyformarészre osztjuk, golyókatfotmálunk, amiket kilapítunk, és a töltelékből minnél többt beleteszünk, majd ismés gömbbé alakítjuk. Hogy ne ragadjon majd a pároló aljára, és hogy könnyebb legyen vele dolgozni érdemes 5x5 centis sütőpapírra helyezni a kész példányokat. 20-25 perc alatt készre pároljuk. Tálaláskor olvasztott vega pecsenyezsírral meglocsoljuk.
Ha marad ki töltelék salátaszerűen tehetjük a tányérra.

Related Posts with Thumbnails