Az én biscottim

Azt kell mondanom, ez már egy kiforrott recept:). Az elmúlt két hétben ötször vettem ki ilyet a sütőmből, és meg kell mondanom, minden szinten sikere volt.
A történet egy jegyzetfüzetbe körmölt pár sorral kezdődött. Napi adat TvPaprika bambulásomat tartottam, amikor egy gyanús recept tűnt fel. Rossz hogy nagyonrésen kell lenni, mert ha későn kapcsolok hogy ez a recept leírásra érdemes, akkor bottal üthetem a finomság nyomát...(bár ha mázlim van, elkapok egy ismétlést, ami azért nem ritka). Lehet hogy ezt is második látásra siekrült végül papírra vetnem. A kanapénk mellé van készítve már a receptkörmölős füzetem, egy beélesített tollal. Sokminden kerül bele, amik sokáig várnak felhasználásra, de ez a keksz előrekerült.
Sok sok mag, és aszalvány van benne, az eredetiben épp annyi cukor, mint liszt, és tojás, a jó állag eléréséig....
Első nekifutásra a liszt cukor arányt tartottam, még talán másodszorra is, de utána rájöttünk, hogy ez bizony túl édes... A tojást azonnal lecseréltem a csodás vegán tojásporunkra, amit galád módon készen veszek MÉG a boltban, de a hangsúly itt a MÉGen van:D.
A végleges arányok nálunk így alakulnak:
5rész liszt (fél kiló)
3-4 rész cukor
4 rész olajos mag(mogyoró, mandula, pisztácia, kesudió az én kedvenc négyesem, de mindig ami éppen van)
2 rész aszalvány(egy édesebb, és egy savanykásabb)

Ehhez az adaghoz teszek 3-4 evőkanál tojásport, ami 3-4 tojás szárazanyagának felel meg. Egy evőkanál sütőpor, és egy csipet só zárja a sort. Egyetlen hozzávaló maradt már csak ki, amit lassan kell adagolni, addig, amíg egy keményebb kelt tészta állagú masszát nem kapunk. Sajnos elképzelésem sincs róla, hogy ez kb mennyi lehet.:(
Ebből a mennyiségből 4 rúd készül, amik pont elférnek egymás mellett a nagy sütőlapon. 30 percre költöznek a 200fokos sütőbe. Mikor innen kikerül, alapvetően fogyasztásra kész, omlós, magos csoda, DE ha mi nem elégszünk meg egy kis csodával, akkor továbblépünk. Mi így szoktunk tenni. Fogunk egy éles kést, és 2-3milis szeletekre vágjuk a rudakat. Kiterítjük a sütőlapon őket, és még 10 percre visszatesszük a 150 fokos sütőbe. Innen már tényleg az általam eddig megismert legfinomabb keksz kerül ki. Ropogós, könnyű, abbahagyhatatlan.
Ez a gigantikusnak tűnő mennyiség, nálunk csak pár napig tart ki. Kíváncsi vagyok ha kipróbáljátok, meddig csücsül majd a sütisdobozban.

0 megjegyzés:

Related Posts with Thumbnails