Bagel-most édesen

Ezt a finomságot kicsit messziről kell indítanom. A fánktól. Sose voltam nagy fánkkedvelő, de az illata, és a baracklekvár, amivel anya mindig tálalta ellenálhatatlanná tette. Sok boldog farsangi élményt tarkított fánkevő verseny, amin én csak kívülálló nevető voltam, de azért nagyon élveztem.

A sok kellemse emléken túl kellemetlen is kacsolódik ehhez a finomsághoz. Egy időben, amikor anya fánkot sütött, mindig betoppant hozzán teljesen váratlanul legidősebb unokatestvérem, Zsanett. Egyik nap, már elég rég volt... azt a hírt kaptuk nagynénémtől, hogy nem tudják hol van. Felnőtt nő volt már, előszőr nem gondoltuk hogy komoly lehet a gond. Én gyermeki fejjel azonnal azt mondatm anyának, hogy süssön fánkot, és akkor tuti azonnal itt lesz... nem tudom hogy készült-e fánk, de Zsanettről több mint egy évvel később derült ki, hogy jó ideje már nem él. Nem szeretném senki kedvét elrontani, de ez hozzá tartozik az érzéshez, meg mindenhez, a fánkkal összefügg. 
És hogy a fánk hogy függ össze a bagellal? Ez kevésbbé személyes dolog. A fánkkal legnagyobb gonom az olajban sütés volt, mert kezdő háziasszonyként féltem tőle. Mára már nem félek, de egészségügyi okokból nem sütök olajban semmit. Nem reméltem hogy bármi pótolja majd a fánk élményét a teljeskiörésű lisztes és az oljban sütés nélküli világban, de tévedtem. TvPaprikás tanulmányaim során találkoztam a bagellal, és meglepően hasonlított megjelenésében és tálalásában a fánkhoz. A receptek amikkel készítették összeegyeztethetőnek tűntek az elveinkkel, némi átalakítással. Némi agyalgatás, és aggódás után nekiveselkedtem a sajtá verziómnak:
Hozzávalók:
500g tönköly liszt
4ek sikér
fél csésze növényi tejpor NEM TEJ!(ne kókuszt, hanem semleges ízüt)
fél kocka élesztő
5ek méz vagy akár több
langyos víz (listtől függ hogy mennyi kell, egy de legalább 2-3 dl) lágy kelttéstát kell kapjuk
1dl olaj
csipet só

A tésztát jól dolgozzuk össze, és hagyjuk pihenni legalább egy órát. Ha nem a begyujtott sütő fölé tesszük, hanem visszafogott szobahőméréskleten hagyjuk, akkor nyugodtan maradhat akár egy éjszakára is kisütés nélkül.
Ebből a mennyiségű tésztából olyan 54-64 db kénylemes méretű süti készülhet. Nem hittem hogy ilyen sok lesz, de ha nem darabolom elég sokfele hatalmsa darabok készülnek....
A tésztánkat annyi kis gömbre osztjuk, ahány sütit szeretnénk.  Minden gömb közelépébe lukat fúrunk, és megpörgetjük az ujjunkon:), érhető? Remélem, szóva kis gyűrűket csinálunk.
Az érdekes dolog most jön. Ezeket is pihentetjük most egy kicsit, amíg felforr a víz, amiben mindegyik darabot két percig főzzük, és ezután azonnal a tepsibe rajuk, megkenjük egy speciális tojást hejettesítő kevekkel, ami baracklekvárból, vízből és olajból áll. Mehet a sütőbe, amíg aranya színű nem lesz a tetje. 
Lekvárral tálaljuk. Tökéletes fánk helyett, bár lassan a böjtnek is vége, nem hogy a farsangi szezonnak, de kismmaként kicsit le vagyok maradva az ünnepkörökkel:)

2 megjegyzés:

kazerniel írta...

Szia!

Én azt olvastam, hogy sütik tojással való lekenése kiváltható növényi tejes lekenéssel.

Szilda írta...

na ezt kifogom próbálni, köszönöm a tippet!

Related Posts with Thumbnails