Hát ez pite!


Végre visszajött a főzési kedvem... és első említésre méltó alkotásom két pite volt. A pitesütésben az a kedvemcem, hogy nagyon egyszerű a tészta, gyors, és igazán csinos eredmények születhetnek a végén.  A variációs lehetőségek száma pedig végtelen.

Hozzávalók, egy 25cm átmérőjű pite tésztájához:
25g margarin
330g teljeskiörlésű liszt (durum is lehet benne ha szeretnénk omlósabb tésztát)
csipet só
1tk stőpor
3-6 ek víz

A lisztbe belekeverjük a sót a és a sütőport. A szobahőmérsékeletű margarint kockákra vágjuk, és elmorzsoljuk a liszttel. Ha ez megvan, 3 evőkanál vizet teszünk bele, és elkezdjük összedolgozni egy jól formálható tésztává. Ha nem áll össze, akkor tapasztalatom szerintem még max 3 evőkanál víz kell hozzá, ha száraz a lisztünk, de óvatosan kell adagolni, mert ha több víz kerül bele a szükségesnél, akkor ragacsossá válik a tészta. A kész tésztagombócot két folpak közé teszem, és úgy nyújtom ki akkorára, hogy kitöltes kényelmesen a piteformát.  Egyik oldaláról lehúzom a folpakot, és átteszem a tésztát a fomába. Eligazgatom, a felesleges tésztát letépkedem(később díszítésnek használhatom). A tökéletesen eligazgatott tésztára alufólát teszek, és megtöltötm babbal, rizzsel, kinek melyik szimpatikus, hogy ne pupusodjon fel sütés közben. 15 recre 220 fokos sütőbe rakom, és előtsütüm.

Töltelék a narancsos pitéhez:

1kg narancs kockáravágva
1dl cukor
1kk vanília kivonat
2dl víz
1ek agar agar

díszéítéshez egy narancs karikákra vágva

A hozzávalókat(kivéve a díszítést és az agar agart) egy főzőedényben összekeverem, és 1 órát főzőm takarékon. Hagyom hülni egy kicsit, és utána  leturmixolom, és visszateszem a tűzre, beleteszem az agaragart, és még egyszer felforralom. Megint hagyjuk hülni egy kicsit. Ezután már mehet is az elősütött formába, elhelyezhetjük rajata a díszítést, és tegyük hidegre. 1 óra mulva tálalható.



Csilisbabos pite tölteléke:
500g paradicsomlé
80g sűrített paradicsom
4ek liszt
4ek kukoricakeményítő
oregánó

bors
bazsalikom
oliva olaj

Csilisbabos konzerv

Az alapanyagokat(kivéve a konzevet) jól összekeverjük és összefőzzük. Beleöntjük az elősütött piteformába, ráöntjük a konzevet is, és 20 percre visszatesszük a sütőbe. Szobahőmérsékleten tálalható.

2 megjegyzés:

Ottis írta...

Nagyon guszták és kívánatosak!

Unknown írta...

tessék kipróbálni:D

Related Posts with Thumbnails