Tofut otthon!!

Vettem tegnap egy antikváriumban egy Kínai receptek című könyvet. Persze általában húsos ételek vannak, de egy valamire való vegán szakányasszonynak ez nemokozhat gondot, és a beképzeltségem most totál eluralkodott rajtam, vagy ikább a szakácskönyv mániám:D. Ami miatt mégis sokat fogom forgatni, mert klasszikus kínai ízesítést így elsajátíthatom, és nem fogom minden kínai-imitációmra azt mondani, hogy jó, jó, de valami hiányzik. Egyik megjegyzésnél leírták mi az a tofu(ezt most szó szerint leírom nektek, csak hogy lássátok mi volt a kiindulási alapom):
A babsajt(tofu) szilárd állagú, és nagyon kellemes ízű.Sárga szójababból készítik, amit elkőször beáztatnak, majd nedvesen péppé örlik, és végül rövid ideig főzik, míg megszilárdul. Általában szilárd állapotban kapható...lba bla bla, innentől nem fontos, szóval ez a receptem:D
Tegnap este beáztattam 150g szójababot (fehér vagy nem, foggalmam sincs, kicsi inkább sárgás, de lehet hogy attól még fehér:D) A szójababot egy 6 dl-es edénybe tettem, és tele öntöttem vízzel. Ma délben ezt úgy ahogy van, beletettem a turmixba, és nyomattam, amíg sima nemlett.(rémes szaga van)
Ez egyik felét elkezdtem főzni 4 csipet sóval, amiről nem tudtam hogy folyamatosan kell kevergetni, és gyanútlanul befűzereztem a másik adagot szójaszósszal, és bazsalikommal. No ezalatt a két perc alatt a főzésre szánt adag már le is égett. Nem nagyon, de azért említésre méltó mértékben:d. Innentől kevergettem, kb 7 pervig, majd a kiszemelt formába öntöttem, ami nálam egy Flóra margarinos doboz volt. Ez a massza engem leginkább régi emlékeimben élő képviselő fánk töltelékére emlékesztetett. Könnyű, habos állag.(főzés közben nem keményedik meg.)
Ugyanezt a főzőcskét játszottam el a massza másik felével, amit akkor fűszereztem, amikor a másik épp leégett.(ezt egy jobb minőségű edényben csináltam, és így le sem égett, no meg kevergettem is rendesen)= perc után ez is ment az előző tetejére, mert nem leltem mégegy edényt, és úgy döntöttem hogy nem vesznek össze. Hagytam hülni, egészen mostanáig, ami kb 7 teljes óra pihenés volt, de már 4kor keménynek ítéltem, és meg akartam nézni melyen, de Férjecském helyesen türelemre intett.
Hosszú mesém végén örömmel jelentem, hogy sikerült, és finom is lett. Leginkább ennek van íze, sok sok fűszer nélkül is, nekem nagyon ízlik. De beszléljenek helyettem a képek.

7 megjegyzés:

Névtelen írta...

Hát ez nekem nagyon tetszett :)
Adott pár ötletet, de ez még titok ;)
Sanyi

Kata írta...

Ez nagyon izgi, ki fogom próbálni, köszi!!

Névtelen írta...

Szia!
Egyszeruen szuper, hogy megosztottad velunk ezt a praktikat! Tofu fuggo vagyok, ugyhogy mar azik is szojabab. :) De lenne egy kerdesem: az aztato vizzel egyutt kell leturmixolni? Nem kellene lecserelni a vizet es tisztaval turmixolni?
Gratulalok a blogodhoz, rengeteg hasznos otletre bukkantam nalad! Koszonom!

Unknown írta...

Hát én azért helyezem előtérbe azt a vizet, mert sok íz ázik ki bele, meg pont annyi, amennyi kell....azaz tuti nem sok.
Miért gondolod hogy jobb lenne tiszta víz? én nem is gondoltam rá. Kíváncsi vagyok az eredményedre, majd számolj be a tapasztalataidról kérlek. Remélem sikerülni fog. Készülj fel arra, hogy sokkal kevésbbé lesz gumiszerű mint a bolti. És sokkal ízesebb.
A blogmon meg remélem sok jó ötletet találsz majd magad számára.

Névtelen írta...

Csicseriborso aztatasnal mindig kulon felhivjak a figyelmet az aztato viz leontesere, talan innen vontam parhuzamot. De akkor most nem lesz vizcsere, bar az aranyokat elrontottam, nem 6 decis talba raktam aztatni, hanem plusz 6 deci vizet ontottem ra. Annyira kivancsi vagyok a hazi tofura! :) Termeszetesen mindenkepp beszamolok, hogy hogyan sikerult!

Névtelen írta...

Szia!
Elkeszult az elso hazi tofum, sot mar meg is ebedeltem belole! :) Nem lehet szavakat talalni ra, mennyire finom! A boltit is imadtam, de a hazi valoban siman lepipalja! Az allaga nekem egy kicsit morzsalekos lett, de ez csak amiatt lehetett, hogy utolag kellett korrigalnom a folyadek mennyiseget... igy jar az, aki annyira izgatott es turelmetlen, hogy nem olvassa el figyelmesen a receptet... :)
Egy szo mint szaz: ez meg annal is sokkal sokkal izletesebb es egyszerubb elkesziteni, mint amilyennek tunik!
Koszonom!

Névtelen írta...

Szilda kedves ! én is már régen gondoltam rá hogy elkészítem a Tofut a férjem ebyébként is nagy sajtzabáló :)tetszett nagyon ahogy leírtad aranyosan, humorosan :)annyit árulj el még hogy pontosan mivel kell fűszerezni csak a szójaszósz és a bazsalikom meg a só kell ? elég annyi ? nagy nehezen kaptam babot képzeld! Még olyan nagyvárosban sem kaptam Mint Miskolc :O na de!!! kaptam végre a saját városomban :D

Related Posts with Thumbnails