VKF XIX. Romantikus vacsora

Romantikus nap

Életmódunknak megfelelően kénytelen vagyok átalakítani a kiírást. Nálunk sajnos, vagy nem sajnos, de egy klasszikus többfogásos ebéd sem állja meg a helyét, nem hogy mindez vacsorára. Szóval hogy mégis egy menüt készítsek egy jeles napon, és a kihívás alkalmára, a különböző fogásokat különböző étkezésekre fogom tálalni.
Reggelire desszertet. Ebédre főfogást. Vacsorára pedig könnyű előételt. Ez pont fordított sorrendje a többfogásos étkezések fogássorrendjének, de nem a kilógás céljából csinálom így.
Reggelire eszünk mindig édeset.
Ebédre esszük a sós egytálételt.
Vacsorázni nem is szoktunk, de egy különleges napon tehetünk kivételt, de csak valami nagyon gyorsan emészthető dologról lehet szó.
Reggeli/Desszert
  • Kukoricatorta
Ez egy egyszerű, mutatós, és már nagy reggeli előtti este elkészíthető, sőt ajánlott így tenni.
Vegyünk 25dkg kukoricadarát, és 5dkg kukoricalisztet. Keverjük el kétszeres mennyiségű vízzel. Kevergetve sűrűre főzözm. Ízesíthetjük kókusztejporral, vanílával, fahéjjal, vagy csak egy kis mézzel.
Egy csipet sót, mindenképpen együnk bele a főzés legelején.
Az egyszerűség fokozása érdekében, én abban az edényben szoktam hagyni, amelyikben kifőzöm, de nem tudom, hogy ez mennyire valósítható meg akármilyen fazékban. De egy rozdamenyet edényből ki kell hogy jöjjön másnap reggel,minden gond nélkül.
Tálalás után olajos magokkal, lekvárral, csokiöntettel díszíthetjük.
Ebéd/Főfogás

Újabb gyöngyszemre esett a választásom, amit előző nap el lehet készíteni, és csak némi turmixolást igényel csak tálalás előtt.
  • Töltött kelt tekercs:
30dkg lisztből lágy kelt tésztát. Amíg kel, készíthetünk tölteléket különböző zöldségeket összeturmixolva ízlés szerint zöldségekkel. Akármilyen pástétomot is tehetünk bele.
Finom töltelék, és a leggyorsabb, valamilyen gabonakolbász, vagy vega virsli. Alá teszek kecsapot, mustárt, és csinosan ezt tekerem a kelt tésztába. A másikfajta tölteléket is betöltöm a tésztába. Kicsit megkenem a tetejét vízbe áztatott lenmagpehellyel. 20 percre mehet a forró sütőbe.
  • Zelleres krumpli püre friss hagymával és párolt fokhagymával
A krumplit hajában megfőzöm. A zellert aróra vágom és 10 percet párolom. A megfőtt krumplit megpucoljuk, mixerbe tesszük a zellerrel, 2 gerezd fokhagymával. Ízlés szerint sózzuk, krémesre turmixoljuk. Csinin tálba teszem, és a tetejére halmozom az apróra vágott fokhagymát. Ha éppen ilyen influenza szezonra esik ez a neves ebéd mint a mostani, két személyre, bátran megpárolhatunk a zeller mellett egy fej gerezdjeire szedett fokhagymát(héjában érdemes, utána könnyebb pucolni is,és a hatóanyagokat is megvédi). 8 perc párolás után nincs szaga, nem bántja a gyomrot, az ereje is pont kellemesre enyhül, és nagyon jó hatással van az immunrendszerre. Mi ezt miden ebédhez fogyasztjuk. (ketten megesszük az egy fejet)

Vacsora/Előétel
  • Szója szószos tészta
Teljes őrlésű tésztát kifőzök(fejenként 6dkg kb.) Amikor megfőtt, leszöm, öntök rá szójaszószt, borsozom, és fűszerolajjal is megbolondítom. Mellé teszek kápia paprika-pástétomot, és finom fokhagymás spenótöntet. Megkoronázhatom zsenge lilahagyma karikákkal.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Engem érdekel a töltött kelt tekercs pontos receptje. Töltelékes ötleteket is szívesen fogadnék, akár e-mailben is.
Marcsi

Related Posts with Thumbnails