Fehér kenyér


Hétvégén unokatesóméknál voltunk, és kenyeret sütöttünk. Olyat, amilyet, én még sosem. Feféret, kézzel dagasztva.
Fél kiló liszt
5dkg élesztő
3,5 dl víz
4ek olaj
1ek só
3ek cukor

A lisztből és a vízből egy kicsit összekeverünk a cukorral, és az élesztővel. Legideálisabb esetben egy begyújtott cserépkályha tetejére tesszük 5-10 percre. (persze egyéb langyos hely is megteszi.)
Ha felfutott az élesztő, beletesszük a többi alapanyagot, és jól kidolgozzuk. Ezután mehet vissza vissza kályha tetejére 1-2 órára, hogy jól megkeljen. Ezután mehet bele fél pohár mag. Amilyenekhez kedvünk van. Ezután megint kelesztjük 1órát. Amikor letelt az egy óra, gyúrjuk át a tésztát megint és tegyük egy olyan formájú tálba, ami majd csinos formát ad a kenyerünknek, mert ebből fogjuk átönteni a sütő formánkba. Ne csak a sütőt melegítsük elő, hanem egy fedeles tűzálló edényt is, amibe belefér a kenyerünk. Ha a tészta újra elkezdett kelni, és meleg s sütő meg az edény, akkor beletehetjük a tésztát, a tetejére tegyünk egy két vágást. Fél órát süssük lefedve, maximális hőfokon. Utána újabb fél órát sütjük kisebb hőfokon fedő nélkül. Ezután kész.

1 megjegyzés:

Marcsi írta...

Szépséges! Épp a minap sóhajtoztam a vegazsírom mellé egy kis házi fehérkenyér után :)
M.

Related Posts with Thumbnails