Répatorta van?-IGEN..


...azaz volt.
Szombaton. Azt vittem egy megkésve tartott szülinapi buliba, Férjecském anyukájához. Sose készítettem még ilyet, de régóta fentem rá a fogamat. Szűkített alapanyagpalettával tudtam csak dolgozni, mert a pénteki nagybevásárlás ezer éve nem látott, de most előkerült migérnem miatt elmaratd. Sütni is aznap készültem, de lehetetlen lett volna. Csak abban bíztam, hogy szombaton jobb lesz. Kicsit jobb volt, elkészült egy úgynevezett csavartkifli, amit majd máskor bepötyögök, és ez az istnei répatorta.

Hozzávalók:
3 bögre teljes kiörlésű tönkölyliszt
2 bögre reszelt répa
1/2 bögre mogyoró
3/4 bögre barnacukor
1,5tk foszfátmentes sütőpor
1/2 mokkáskanál vanília kivonat
1tk fahéj
szegfüszeg
1/2 citrom leve
1 csipet tengeri só
1,5 dl olaj helyett margarin
Ez kell a tésztához. Összekutyulom, formábaöntöm, 180 fokon 40 perc alatt duplájára nő.
Legközelebb szerintem csak háromnegyedét csinálom a tésztának, ami nagyon fincsi piskótává sül, de ha fele vastag lenne, szerintem jobb lenne. Bár ezt csak akkor értitek majd igazán, ha a krémet megkóstoltátok:D.
Szóval a krém:
15dkg lázminrizs(fehér, csak hogy szép legyen)
4,5 dl rizstej(a Sprában csak szójás kapható, de azzal is igazán finom volt)
3dkg bio növényi margarin(naná hogy csak másmilyen volt itthon anyunál, de azért is köszönet Neki)
15 dkg nádcukor
3ek citromlé
2dl szójatejszín habbáverve(a Spárban kaphatóra rá van írva hogy habbá is verhető, nekem nekm siekrült, hugom szerint túlvertem, lehet, de így is fonom lett a krém, szóval semmi okom az alapanyagra)
A kérm alapanyagait, a tejszínen, és a margarinon kívül összefőzzük, amíg nem lesz puha a rizs. Utána hozzátesszük a margarint, és pépesre turmixoluk, majd óvatosan belekeverjük a habot. Ha Nektek sem lesz hab, akkor legalább nem kell finomkodni:D.
Ezt a krémet ráöntjük a tortára, és esetleg citormmal, mandulával, vagy egyébbel díszítjük.

5 megjegyzés:

Marcsi írta...

Nálunk is nagy kedvenc lett a répatorta. Bár én eddig még csak karobos mázzal vontam be, amivel szintén nagyon fincsi.
Marcsi

Névtelen írta...

Kedves Szilda,
érlek segíts,
megírnád-e post-ban,hogy mit próbáltál ki a Napfényes Sütemények című könyvéből ami jól is sikerült? Nincs nagy sikerem a reform édességekkel és nem akarok kockáztatni,köszi:-)
További sok sikert! Nóri

Unknown írta...

szia! Mi eddig bármit próbáltunk ki a könyvből sikert aratott. A zserbó pl tuti befutó mindenkinél nálunk eddig. A lúdláb torta is hamar elfogyott. Szerintem nagyon jól összállított receptek vannak a könyvben. Mi nem sikrült eddig Neked?

Névtelen írta...

Ebből csak a raffaello gombücokat,magvas pogácsát mertem,a leveles tésztás dolgokat,de pl.nem tudom hogyan változathatnék arányain a lisztnek (mennyi tk.-rozs) hogy még működjön a dolog.
Olvastam,nem emlékszem sajnos hol,hogy túl édesek a sütik,de ez ízlés függő..
Tényleg,az igaz,hogy a nádcukor édesebb mint a fehér? Stevia?

Köszi a választ, Nóri

Unknown írta...

Szia Nóri!
Nos a liszt kérdése: fehér lisztet sose használok. A tönköly rugalmasabb, sok víznél kicsit ragacsosabb is néha(létesnyújtáshoz pl az őszibóza jobb). Őszibúzát használok ha levestésztát gyúrok, vagy nokedlitésztához. Durumbúzát, ha szeretném hogy omlósabb legyen. Élesztős dolgoknál érdemes tudni, hogy a durvább liszt. Ezt persze könnyen mondom, hiszen a malmunk miatt mindig friss a lisztem.. Szóval nem tudom hogy a boltban milyen a felhozatal.
Édességbe rozst nem tennék, de pogácsákba, rágcsálnivalókba remek, legalábbis mi szeretjük.
Az édesség nagyon izlés dolga, én mindent mézzel csinálok... a családom szerint kevéssel(sokal kevesebb, kb fele mint amit a könyv ír), Gergőm így szereti, Nekem most így is sok(lehet h nem vagyok édesszájú).
A nádcukor tényleg édesebb. Főleg ha bögrészősen mér valaki, mert sokkal sűrűbb anyag mint a fehércukor. A steviának van egy kitartó megszokást igénylő íze, és komoly tapasztalat is kell az elkészítésnél, hogy hogyan lehet vele bánni, én még nem foglalkoztam vele sokat.
A fentiekből kiderül, hogy nem a receptkövetésemről vagyok híres. Neked is azt ajánlom, hogy bátran bíráld felül a liszt kérdését, a zsiradék mennyiségét, a folyadék milyenségét(a tejféléket lazán cserélem akár egymással, akár vízzel). Csak bátran!(a malom pedig aranyat ér!)

Related Posts with Thumbnails