Kenyér

Hozzávalók, (a könyv szerint) 1000 g-os kenyérhez:

  • 700 g liszt
  • 320 ml víz
  • 3 ek olivaolaj
  • 1 ek só
  • 2 ek cukor
  • 1 csomag szárított élesztő
  • 2 ek sikér
  • magok
Ekészítés:

Mi gépben készítjük a kenyeret, így csak beleöntögetjük a hozzávalókat, a következő sorrendben: víz, só, cukor, olaj, liszt, sikér, élesztő. A gépet a 3 óra 50 perces programra állítjuk, és had menjen, majd ha kész van sipol, és kivesszük.
Ha valakinek nincs gépe, meg is dagaszthatja maga ugyanezt az összetételt, szerintem ugyanúgy működik.
A kenyérnél kényes pontnak tartják a lisztet, így pár szóban én is megemlékezem róla. Mi csak biolisztet használunk, és az eslő tapasztalataink között volt, hogy sokkal jobb a minősége, mint a többi piaconlevőnek. A kenyér nagy része teljeskiörlésű lisztből van, amik teljesen változó, hogy grehem, tönköly, rozs, búza, vagy amit éppen kapunk, és az arányokra sem fektetünk túl nagy hangsúlyt. Kevés, mondjuk egy 1/5 részben azért használunk fehérlisztet, hogy a sikértartalmat növeljük, így kicsit jobban megnő, de ha ez valakinek nem fontos, akkor akár teljesen kihagyhatja a fehérlisztet. Sóból és élesztőből mi valahogy az idők során lecsökkentettük az adagot, szinte a felére, így is finom, és egészségesebb talán, de talán ez már elhanyagolható.
Magok közül a szezám, tök, napraforgó és len az amit mi szoktunk tenni bele, általában elég sokat, ami úgy 1dl ha bögrével mérem.
Sikeres sütögetést, várom a visszajelzéseket, tapasztalatokat.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Megsütöttem a kenyeret. A lisztek arányát úgy csináltam, ahogy leírtad, fehérből és tönkölybúzából. Sikér nem került bele. A víz kevésnek látszott, ezért öntöttem még hozzá nem tudom mennyit, hogy jól dolgozható legyen a tészta. Viszont a végére a közepe lehet, hogy pont emiatt beesett :( De az íze jó lett!
Marcsi

Unknown írta...

Ma viszek neked sikért, és hazaköldöm Sanyival, hogy ki tudd azzal próbálni, amúgy bármelyik bioboltban kapható, és mi a Pávautcaiban szoktuk venni, szóval Sanyinak is útbaejhetődne(szép magyarsággal:).
A teteje valóban valószínű hogy a több víz miatt esett be, meg a sikérnek is szerepe lehet némiképp a dologban, de ezt kiderítjük.(no némi infókörít tuán kiderítettem, hogy géped van neked is, csak mert ha kézzel akartad volna ezt kidolgozni, akkor elképzelhető hogy tényleg túl kemény, bár a beesett közép nagyon gépről árulkodott:D)
A tészta keménynek tűnik, de az első kelesztés után lágyul, mi is sokszor elcsábultunk és vizet tettünk bele, nem érdemes. Had kopogjonj:).
Küldj egy képet a kenyérről, hogy lássam mennyire esett be mégis... mr ha van még belőle:D

Related Posts with Thumbnails