Alma áradat

Érik az alma, és bár a mi kertünkben csak a koránérő nyárialma van, és érett már le elég rég, a szomszéd, és a második szomszéd fái tele vannak. Senki nem lakik a telkeken, és azt a döntést hoztuk, hogy nagyobb bűn lenne a rengeteg almát rohadni hagyni, mint az hogy eltulajdonítjuk a termést. Eleinte csak a földről szedtük, de most már hogy kezdünk aggódni a fagy miatt, kicsit rákacspoltunk. Alig bírjuk hova rakni, annyi van. A szebbeket polcra rakjuk a nyárikonyhában, a romlófélben levőket azonnal használjuk föl. Bébiételnek, reggelihez elfogyasztva, esti turmixba....és msot, hogy kezd a mennyiség tényleg sokká válni, sütemények illata is kezdi belengeni a lakást. Egyik este, egészen sötétedésig szedtük, majd azonnal neki kellett állni a hibásak felhasználásának, mert ha benn elölmaradnak muslinca hegyek támadnak meg mindeket, kint pedig elfelejtjük az egészet. Este hét, főzésre fel tehát.
Kezdtük, a kézenfekvő almáspite tészta gyúrásával, gyosr, sok almával a legfinomabb, és mindenki szereti. Másnap úgyis szülinapozunk, mert drága Ildimet meg kell ünnepelni. Két tepsit terveztem. Valamt elszámoltam, mert kevés lett a tészta. Rendben akkor megint gyúrok. Most meg sok, alma már elfogyott, kell valalmi más töltelék.....de mi... hát főzzünk kölest. Így történt, hogy három pite készült. Mivel ünnepre, így csoki is került a tetejére. Az almaléből, és a reszelésből maradt végalmákból pedig almapudnig készült. Ezek láthatóak a fotón, amit még aznap este, hulla fáradtan kitettem, hogy azzal is rákényszerítsem magam, hogy a pontos receptekről is beszámoljak.
Eszter almás pudingja(Newstart-konyha/Csalami lászlóné Csalami László)
Hozzávalók

  • 1,5 csésze darabolt alam
  • 2 csésze 100%-os almalé
  • 0,5 csésze főtt rizs
  • 2ek méz (nagyon édes lett...nekem)
  • 2ek mazsola
  • 0,5 tk koriander
  • csipet só
Elkészítés
  • A darabolt alma éa a maszola kivételével turmixoljuk krémesre az összetevőket. A krémte, az almát, és a mazsolát, öntsük egy főzőedénybe, kislángon folyton kevergetve sűrűre főzzök. Tálakba adagolva, egy éjszeka alatt megdermed.
Csokiöntet 3 17x27cm-es pitére
Hozzávalók
  • 100g étcsokoládé
  • 3ek kókuszzsír
  • 1csésze dió/mogyoró
Elkészítés
  • A csokit és a kókuszzsírt gőzön olvassuk meg, majd zárjuk el a tüzet alatta. Keverjük hozzá a diót/mogyorót, és már kenhetjük is a sütire. Egy éjszaka alatt megköt keményre.



1 megjegyzés:

starfokker írta...

én a nem felszedett/levert diót szoktam ellopni a szomszéd kertből a gyümölcsösben:D

Related Posts with Thumbnails