Karácsonyi kalács, brámikorra

Hozzávalók 6 db-hoz:

Kalácshoz:
  • 1 kg liszt
  • 2 dl tej
  • 5 dkg élesztő
  • 1 pohár cukor
  • 3 tojás sárgája
  • 1 csipet só
  • 1 db kockaráma
Töltelékekhez:
  • túrós
    • 25dkg túró
    • 1 csomag vaníliás cukor
    • reszelt citromhéj
  • mákos
    • 20 ek. darált cukpozott mák
    • annyi forró tej, hogy jól kenhető és ne lucskos legyen a mák
    • reszelt citromhéj
  • meggyes
    • 350 g fagyasztott magozott meggy apróravágva, kicsavarva
A kalácstésza elkészítése átlagos kelttészta, amit lágyra gyúrunk, és hagyunk kelni. Persze leírhatnám hogy az élesztő felfuttatása, stb..., de ha részletekbe mennék, valamit kihagynék, és tuti mindenkinek van már bevált kelttészta módszere, bátran használja azt.

A töltelékekhez egyszerűen csak össze keverjük a hozzávalókat.

A kalácsok megfonása, és töltése elég időigényes művelet, de azért ennek ellenére megéri elmolyolni vele. A tésztánkat hat részre osztjuk, ami a hat kalácsot jelképezi. Én úgy szoktam csinálni, hogy mikor egy egy ilyen tésztagumó sorrakerül, elharmadolom, egyesével szép kis hosszúkás négyzeteket nyújtok, közepébe belekenem a töltelékat, és felcsavarom. Fontos, hogy jól bezárjuk mert kifolyhat, és akkor nem lesz olyan csinos. Ha kész van a három féle töltelékkel megtöltött hurka, akkor azt megfonom, mint egy coffot. Beteszem egy tepsibe, és kétségbeesetten figyelem, hogy a háromszorosára dagad, és próbálom kordában tartaniőket, általában kis sikerrel. A 6 db pont kitölt egy nagytepsit. Az oldalukat olajjal kell megkenni, hogy ne ragadjanak végérvényesen össze, a tetejüket meg tojással, hogy szépek és csillogók legyenek. Lehet még rájuk szórni magokat, vagy ki minek a híve, de ezt mindenkinek a saját fantáziájára bízom. Én a töltelékből sem tudtam még 2-szer ugyanazt a variációt elkészíteni. Szóval szabad a pálya. Közepes lángon szoktam sütni. Időérzékem sajnos nincs, foggalmam sincs meddig, amíg nem terjed az egész lakásban az illata, és nem aranybarna a tojásozott rész.
Na ez az, amikor már túl sok van egy tepsiben, szét kellett őket szedni, egy tepsibe 6db-nál ne tegyünk többet!

A mű 2 kg liszből... nem javslom, ennyit dagasztani kicsit kimerítő.....

Ilyen belülről, kívülről, kinek melyik szipibb.(A meggy elfogyott, mert rá is jártunk, így itt épp egy kakaós töltelék is mutatkozik)

0 megjegyzés:

Related Posts with Thumbnails