Szilvalekváros krumplis kosarak

Hozzávalók 10 személyre:


2 dl langyos, cukros tejbe belemorzsolunk
5 dkg élesztőt.
2-3 db krumplit megtisztítunk, feldarabolunk, sós vízben megfőzünk, majd leszűrünk, és áttörünk.
1 kg lisztet(1/2teljeskiőrlésű rozs, 1/2 fehérliszt)
2 teáskanál sót
fél kg margarin
2 egész tojást
2 dl tejfölt.

A hozzávalókat egy jó nagy tálba összeöntjük, jól összegyúrjuk, majd két részre szétválasztjuk, és cipókat formázunk belőle. Ezeket egyenként kisodorjuk, négyzetekre vágjuk, a közepébe szilvalekvárt töltünk. Többféleképpen hajthatjuk össze. Formázhatjuk úgy, mint a könyvet csak simán egymásra hajtva a két oldalát, de készíthetjük háromszög, vagy batyu alakban is.
Tetejét megkenjük felvert tojással, és sütőben fél óra alatt megsütjük.

Ugyanebből a tésztából lekvár nélkül sima pogácsákat is süthetünk.

Saját hozzászólás: a szilvalekváros az én kedvencem, a sósat is pont olyanra csináltam, mint az édeset, kis kosárkákat, csak bele körözöttúrót tettem, ha annak a receptje érdekel valkit, akkor a köv bejegyzés az lesz. De további töltelékrecept kigondolásában vagyok. A tészta fantasztikus, könnyen elészíthető, jól lehet vele dolgozni, és minden ízhez remekül passzol.

Variációk egy tésztára

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ildi!
Ez nagyon hasonlít az én receptemhez: én tejföl nélkül, olajjal szoktam ilyen tésztát gyúrni, és 1-1 pici szelet virslit és sajtot szoktam beletenni, kis batyukat formálva belőle. Naaaaaaagyon finom!!! Próbáld ki, Janó (meg mindenki) nagyon szereti frissen, kechuppal!!!!
Puszi

Unknown írta...

Szióka!
Tuti fincsi az is, a bökkenő csak az, hogy mi nem eszünk virslit...

Related Posts with Thumbnails