Kirándulásra készülök, mert szombaton, és vasárnap is útravalóval kell készülnöm. Elég jól bejáratott elemózsiát fejlesztettem már ki erre a célra, és egyre jobban fel van készítve a konyhám a gyors előkészítésre. Több ötlet, több eszköz, hatékonyabb munkafolyamat, tapasztalat.
Tapasztalat 1. A tönkölybúza a legjobb liszt
Tapasztalat 2. Rozs, búza keverék sokkal több olajat kíván
Tapasztalat 3. Ha nem frissen őrőlt a liszt, legalább kétszer annyi vizet vesz fel.
Tapasztalat 4. Találd ki mit szeretnél ebédre, és tölteléknek használhatod.
Melyik ételről van szó? Hát a tökéletes, mindenre alkalmas szamószáról.
Hozzávalók a tésztához
- 40dkg liszt
- 2-4dl víz
- só
- élesztő
- 1dl olaj
- 2ek cukor
- egyéb fűszerrel pikánsabbá tehető, vagy színezhető
Lehet főt tétel, lehet sült, lehet édes, lehet sós, lehet nyers, lehet bármi, amit kitalál a készítő, vagy igényel a fogyasztó közönség.
Nálunk készült már:
sárgaborsó pürésből
oliva bogyóból, csak úgy tisztán, mert imádom
gombapörköltből
padlizsánpástétomból és hagymából
kölesfasírból, és egyéb épp a konyhában talált finomság. Talán torma, kecsap, paprika...valami még volt....
a sort még fogom folytatni, a nagy sikerre való tekintettel...
A tetejét kenjük meg fincsi magokkal.
De lássunk egy-két fotót (eszközökről is)
Ebből a fantasztikusan praktikus eszközből egy csomagban 3 különböző méretre sikerült szert tennem, ajánlom mindenkinek. Majd a méretek összehasonlításáról is lesz fotó, de arra most nem tudom rávenni a páromat, így két kirándulás között.(a kép helyét kihagytam:D)
1 megjegyzés:
A szamószát én is mindig útibatyuba teszem! :)
Van egy-két ilyen étel, ami "utazós" főleg ha nagyszülőkhöz megyünk, legyen kéznél.
Megjegyzés küldése