Kölesfelfújt

Hozzávalók, egy nagy tepsihez:

  • 1/2 kg köles
  • 3 dl tej
  • 3 tojás
  • 3 ek. méz

Elkészítés:

A kölest felteszem főni, annyi vízben, hogy éppen ellepje, vagy egy kicsivel többen. Addig főzöm, egy csipet só hozzáasásával, amíg el nem párolog ez a víz. Ekkor elzárom, bel teszem a 3 tojás sárgáját, és a tejet, jól elkeverem. Addig hagyom állni, amíg a tojásfehérjéből jó kemény habolt nem keverek, ha ez kész a habot, és a mézet is hozzáadom a masszához. Mehet máris a kivajazott tepsibe, és a sütőbe. Ha valaki szeretné egy kicsit megbolondítani, csokival, kakaóval, almával, mogyoróval, vagy bármivel feldobható, bátran lehet próbálkozni nagyon melléfogni nem lehet.

Ha tepsibe teszem, akkor felkockázva tálalom, a tetején lekvárral, vagy karamellel.
Ha tortaformába teszem (ez a mennyiség egy szép nagy tortára pont elegendő) akkor vagy csokiöntet a tetejére dísznek, vagy mindenki magának rak rá lekvárt.

Tányéron vegyesen

Közelről

Mégközelebbről

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia!
Én azt hittem, hogy rajtunk kívül más ebben az országban nem eszik kölest :)
Lenne esetleg más köleses recepted is? Botinak szeretném vele színesíteni az étrendjét. Ja, és teljes kiőrlésű tönkölybúzás "jólviselkedős" (nem összeesős, hanem laza tészta) kenyér receptet is szívesen fogadnék :)
További jó sütkérezést!
Marcsi

Unknown írta...

Mi sokszor eszünk kölest, főleg így télen, mert nagyon jó fűtőéréke van a szervezet fele, és a szevezet elsavasodása elleni is nagyon hatékony, így ellenállóbb lesz a szervezet. Egyéb recept, hogy nem tudom, hogy milyen egyéb anyag mehet még hozzá, ha azt megírod, akkor biztos lelünk valami finomat.
Mi minden kenyérbe teszünk teljes kiörlésü tönkölybúzát is, csak abból még nem próbálkoztunk, de nem hiszem hogy összeesősebb lenne mint bármelyik másik liszt. Nekünk van egy tuti kenyérsütőgépes kenyérreceptünk, ha gondolod felteszem a blogra, és az bármilyen liszttel bevált nekünk eddig.

Névtelen írta...

Maradjunk annyiban, hogy kölesből készült akármi is érdekel :)
Botinak pelyhet vettem, de elsőre nem nagyon komálta :) A tuti kenyér receptet alig várom!
Marcsi

Unknown írta...

A köles simán kifőzve (mint a rizs), kicsit befűszerezver rozmaringgal, kakukkfűvel, vagy avval amit ti szerettek, nagy tápláló, és finom köret.
Tejben kifőzve, tejbeköles néven fut:), kakaóscukorral, fahéjjal, lekvárral, vagy ki mivel szereti remek csemeget.
Van még egy édességreceptem, ami olyan műzliszelet szerű dolog, karamellel, meg mézzel, annak elő kell szedjem a receptjét, és akkor megírom.
A bioboltokban lehet kapni ilyen kölesgolyókat, nem is tudom milyen eljárással csinálják, képtelen vagyok ilyen fura szavakat megjegyezni, de az nagyon finom ropogtatnivaló, a terhesség elején minden reggelt azzal kezdtem, hogy túléljem a napot. Most hirtelen ennyi jut eszembe, ha valami még beugrik, megírom.
Köles pehelyről én még nem is hallottam, nekünk lenmagpelyhünk van, amit a reggeli gabonapelyhes műzlis tejbe teszünk, és az emésztés javító, szóval egy nap max egy evőkanálnyi az adag, de az elég semleges ízű.
Kölest amúgy akár a nagy bevásárló kpkban, de a spárokban is tuti lehet venni, fél kilós kiszerelésben. Én megnéztem a fővámtéri Csarnokban is, de ott még drágábbra jött ki kilója...és ez a félkilós kiszerelés pont egy kölesfelfújtnyi adag, így nem gurul szét a szekrényben a maradék:D.

Related Posts with Thumbnails